Geschiedenis van rotan meubelen

Rotan meubelen zijn natuurlijk al jaren een niet weg te denken meubilair in de Nederlandse huiskamer. Het begon eigenlijk al in de jaren ’60. In die tijd werden de restaurants en hotels veelal ingericht met rieten stoelen.  Vooral was het meubilair op de terrassen erg populair.  Het begon met de “puntjes” en “kuipjes”. Deze gespijlde rotanstoelen vervaardigd op een stalen onderstel waren in die tijd niet aan te slepen.  De meeste van deze rotan stoelen werden gemaakt in Noordwolde Friesland. Ook wel het rotandorp genoemd. Mijn vader had in deze tijd al een groothandel van rotan meubelen in Noordwolde.

Later kwamen de manou stoelen in opkomst. Deze manou stoelen werden gemaakt van manou stokken. Deze grove rietstengels kwamen uit Indonesië. Ze werden verwarmd in stoomketels waardoor ze buigzaam werden. Nadat ze in een mal afgekoeld waren konden de vakmensen er manou stoelen van maken. Deze stoelen meestal in de bruine kleur gebeitst waren eind jaren ’70 niet aan te slepen. Ook de grootwarenhuizen waaronder V & D verkochten deze stoelen als warme broodjes.

De populariteit van rotan meubelen werd in de jaren ’80 iets minder, maar in veel huiskamers trof je de sfeervolle rieten meubelen aan.  Eind jaren ’90 veranderde er veel. De bedrijven in Noordwolde konden geen ruwe materialen meer importeren uit Indonesië. Hierdoor werden ze genoodzaakt de productie naar Indonesië te verplaatsen. Dit was natuurlijk voor de ‘gewone’ ondernemer een hele stap in die tijd. Toch namen enkelen van hen deze stap.  Mijn vader vroeg mij  eind jaren ’90 om mee te gaan naar Indonesië. We benaderden daar bedrijven die rotan meubelen produceerden en maakte onze eerste contacten.  Sinds deze tijd importeren we jaarlijks vele containers aan rotan meubelen.  Meubilair in tal van tal van soorten vlechtmateriaal werden gekocht. U kunt denken aan rotan, pitriet, manou, bananenblad, abacca en webbing.

Wij zijn er trots op dat we al jaren dit prachtige product kunnen aanbieden rechtstreeks van onze fabrikanten naar de consument. Hierdoor verkopen we altijd unieke producten. Kijk voor al onze rotan meubelen op onze site riet en rotan winkel.