Onderhoud van uw rotan stoel en overige rieten meubelen.

Wij krijgen regelmatig de vraag; hoe moet ik mijn rotan stoel onderhouden. Rotan is een massieve strengel ( dit in tegenstelling tot bamboe / dit materiaal is hol van binnen).  De rotan meubelen worden nadat ze zijn vervaardigd op de kleur gebracht middels beits. De beits kan dan goed in het materiaal trekken. Voordat dit gebeurd moeten de meubelen goed geschuurd worden, om ze goed ‘glad’ te maken. Nadat de beits goed droog is worden de stoelen afgelakt met snel drogende lak. Deze lak geeft feitelijk de bescherming aan de rotan meubelen.

Wij krijgen dan ook wel eens de vraag; onze rieten meubelen zijn vuil en grijs geworden. In dit geval is door het gebruik van de meubelen de lak aangetast. U kunt dan het best de meubelen opnieuw lakken. De rieten stengels zijn dan weer beschermd.

Een andere vraag: moet je rotan stoelen nat maken omdat het riet anders stuk gaat?  Dit is een zinloos verhaal omdat het water/vocht snel opdroogt en geen enkel effect heeft. Het riet kan alleen uitdrogen en stukgaan als de laklaag op de meubelen niet meer aanwezig is.  Dan dient u dit op te lossen door het meubel opnieuw te lakken.

rieten eetkamerstoel monica Hier naast model eetkamerstoel Monica. Deze stoelen zijn eerst in de kleur gebracht d.m.v beits (bruin – kersen – white wash) en vervolgens afgelakt met sneldrogende lak.

Rotan banken zijn veel groter van oppervlakte, u zou de bank ook met een kwast kunnen lakken met snel drogende cellulose lak uit een blik. Informeer hier bij een verfspeciaalzaak.

Een andere vraag: kan ik mijn stoel een andere kleur geven?  Dit is vaak lastig, omdat de stoel behandelt is met lak. Op het moment dat u de stoel een andere kleur wilt geven, hecht de verf c.q. beits niet goed. Het kan niet goed in het materiaal trekken, doordat er lak opzit.

Rotan meubelen gaan jaren mee en zijn werkelijk zeer sterk mits op de juiste manier onderhouden. Wij hopen dat u na het lezen van dit blog voldoende informatie heeft inzake het onderhoud van rotan meubelen.

Mocht u nieuwe rotan stoelen, banken of fauteuils willen aanschaffen dan kunt u een kijkje nemen op de website rietenrotanwinkel.nl

Jan Lem