Geschiedenis rotan industrie Noordwolde – Friesland.

De rotanindustrie in Noordwolde, Friesland, heeft een lange en interessante geschiedenis. Rotan is een soort riet dat groeit in tropische en subtropische gebieden en heeft een flexibel en sterk hout dat gemakkelijk te bewerken is. Het heeft veel verschillende toepassingen, waaronder het maken van meubels, manden en kledingrekken.

De rotanindustrie in Noordwolde begon in de 19e eeuw, toen Nederland zich ontwikkelde tot een belangrijke handelsmacht met koloniën in Azië. Nederlandse handelaren brachten rotan naar Nederland en ontdekten dat het een gewild product was in de Europese markt. Noordwolde werd een centrum van de rotanindustrie vanwege de aanwezigheid van veel water, wat nodig was voor het transport van rotan naar de fabrieken.

In de loop der jaren groeide de rotanindustrie in Noordwolde gestaag. Fabrieken werden gebouwd en verbeterde bewerkingsmethoden werden ontwikkeld. Er waren ook veel arbeiders nodig om de rotan te bewerken, dus veel mensen uit de omgeving werkten in de industrie.

In de 20e eeuw bleef de rotanindustrie in Noordwolde groeien, hoewel er ook tegenslagen waren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de productie stilgelegd vanwege de bezetting van Nederland door Duitsland. Na de oorlog nam de vraag naar rotanproducten af, omdat er goedkopere alternatieven beschikbaar werden. Dit had een negatief effect op de industrie in Noordwolde.

In de jaren 60 en 70 werd de rotanindustrie in Noordwolde echter weer opgebouwd. Er werden nieuwe bewerkingsmethoden ontwikkeld en er werd geïnvesteerd in marketing om de vraag naar rotanproducten te verhogen. Dit had een positief effect op de industrie en het bleef groeien tot het einde van de 20e eeuw. In de jaren 90 van de vorige eeuw konden er op grote schaal geen ruwe materiaal meer geimporteerd worden uit Indonisië. Dit betekende het einde van de rotan industrie in Noordwolde.

Hoewel er sommige veranderingen zijn geweest, zoals de opkomst van goedkopere alternatieven en de vermindering van de vraag naar sommige producten, blijft rotan een populaire keuze voor meubels en andere producten

De handel in rotan meubelen ging wel gewoon door. Dit ontstond daardat bedrijven rotan meubelen uit indonisië gingen importeren. Dit was uiteraard wel gewoon mogelijk. In eerste instantie ontstond er een overkoepelende organisatie van meerdere bedrijven dit samen optrokken. Na verloop van tijd kwam men er achter dat dit niet werkte. Enkele indivuele bedrijven gingen vervolgens op eigen houtje verder. Enkele bekende namen waren o.a. SM design – Rohe – Meubelhandel Lem – Koks rotan – Velo om enkele namen te noemen.

Tegenwoordig is de rotanindustrie in Noordwolde niet meer actief. Het rotancentrum in Noordwolde is een museum waar de geschiedenis nog zichtbaar blijft. In Wilhelminaoord, vlakbij noordwolde is nog een grote rotanspeciaalzaak. Ben u toevallig in de buurt dan kunt u hier altijd even langs gaan. U kunt in Wilhelminaoord (vlakbij Noordwolde Friesland) deze gehele collectie aanschouwen in een showroom van 1000m2. Zij gaan nog altijd elk jaar naar Indonesië om een eigen lijn rotanmeubelen aan te bieden. Het leuke van dit bedrijf is dat er hoofdzakelijk unieke producten opstaan die u nergens anders tegen komt. Dus een echte aanrader indien u van rotan meubelen houdt. U kunt de collectie bekijken op de webwinkel Rietenrotanwinkel.nl .