Waarom zijn rotan stoelen weer zo populair en hip?

Rotan stoelen zijn weer hip. Dit is natuurlijk ook wel logisch.

  1. Rotan is een zeer duurzaam product, een sterk natuurlijk product.
  2. Rotan groeit in de oerwouden van Indonesië en is een snel groeide plant.  De consument wordt zich toch steeds bewuster van het omgaan met schaarse middelen.
  3. Dit is natuurlijk niet de enige reden dat rotan weer helemaal ‘hot’ is. Een rotan meubel geeft een gezellige sfeer in tal van ruimtes.
  4. Het is een prachtig stukje handwerk een super ambacht.
  5. Het verlangen naar vroeger, rotan geeft ook een nostalgisch gevoel. Er nu nu een groot aanbod aan rotan meubelen in de retro stijl maar dan in een modern “jasje”.

In de jaren ’60 waren de kuip spijl stoeltjes erg geliefd. Mijn vader heeft in die tijd duizenden van dergelijke stoelen verkocht.  Ze stonden bekend als de naam puntje, belse acht, knopstoel en kuipjes.  Later kwamen de manou stoelen in beeld. De manou stokken werden verhit in een stoomketel, waardoor ze buigzaam werden.  Ze konden dan in een mal geplaatst worden. Nadat het was afgekoeld kon het frame van de stoel gemaakt worden.

Alle rotan, manou stoelen worden met de hand gemaakt.  Dit was ook de reden dat de productie zich volledig heeft verplaatst naar o.a. Indonesië en de Filipijnen. Tot aan eind jaren ’80 vond er nog productie plaats in het bekende rotandorp Noordwolde.  Hier waren tot aan die tijd veel rotan bedrijven gevestigd.  Wij hebben nabij Noordwolde in Wilhelminaoord altijd nog onze showroom. Ook wij moesten begin jaren ’90 er aan geloven om naar Indonesië te gaan. Sinds deze tijd importeren wij onze meubelen hiervandaan. De overgang van manou naar totaal ingevlochten meubelen was een feit. Deze stoelen kregen de naam pitriet stoelen.  De naam zegt het al, de pit van het riet. Manou waren de dikke stengels. Pitriet werd machinaal uit de manou stokken vervaardigd, uit de pit van het riet.  Hierdoor konden de meubelen met “fijn” riet worden gevlochten.

 

sfeerfoto rotan fabriek Indonesië

Hier boven een foto van een bedrijf in Indonesië waar rotan meubelen gemaakt worden. Nadat jaren de pitriet meubelen de rotan markt beheerst hebben zie je nu weer vaak de spijl stoelen van vroeger terug komen.  Daarnaast zijn ook rotan grijze stoelen erg in trek. Onder de naam kobo grey wordt dit aangeboden.  Deze eigenzinnige grijze uitstraling geeft een gezellig natuurlijke sfeer weer, dit in tegenstelling tot kunststof meubelen.  Door het klimaat in Nederland wordt hier vaak voor gekozen, maar indien u de meubelen onder een veranda kunt plaatsen heeft een rotan meubel echt veel meer uitstraling.

sfeervol rotan in veranda

Prachtige rotan meubelen in veranda.

super exclusieve rotan fauteuil Bankok

Een van de nieuwste rotan stoelen – Rotan fauteuil Bangkok –  erg exclusief in de rotan naturel met leder bindingen.

Overweeg ook rotan meubelen, het is echt super sterk niet statisch en ongelofelijk sfeervol.

Voor meer info kijk op rietenrotanwinkel

Populaire stoelen
Populaire banken
Populaire eetkamerstoelen
Populaire fauteuils

 

 

Jan Lem